Choć ilość diet, jakie są nam bardzo dobrze znane jest ogromna, na uwagę z całą pewnością zasługuje dieta warzywno-owocowa, która przez wielu nazywana jest dietą oczyszczającą. Same jej początki sięgają nauk szwajcarskiego lekarza Birchera Bernera.
Dieta warzywno- owocowa powinna być przez każdego stosowana przynajmniej raz do roku, by oczyścić organizm, pozbyć się toksyn, nabrać sił, wigoru i chęci do życia. Udowodniono, że ta właśnie dieta oczyszczająca, wpłynęła leczniczo na blisko sześćdziesiąt różnorodnych schorzeń. To jednak, o czym warto, a dokładniej należy pamiętać to fakt, że powinna być stosowana pod okiem lekarza do sześciu tygodni.
Czy każde więc warzywa i owoce możemy zjadać? Oczywiście, że nie. Wybieramy bowiem na ten czas tylko te, które posiadają niski indeks glikemiczny. W czasie diety spożywamy jedynie posiłki składające się z warzyw i owoców, nie wprowadzając do niej żadnych innych składników pokarmowych. Te produkty możemy jeść do woli, w różnej postaci i formie.
Dieta warzywno-owocowa, opiera się na odżywianiu wewnętrznym. Nie spożywamy żadnych białek i tłuszczów, a więc nasz organizm by przetrwać, zużywa te nagromadzone w naszym ciele, a więc zwyrodniałe białka, złogi tłuszczu i związki cholesterolu. Co więc nam to daje? Otóż takie działanie sprawia, że w szybkim czasie uruchamiają się procesy zwiększające odporność, a tym samym uaktywniając procesy regeneracyjne. To powoduje, że ustępują procesy zapalne i zwyrodnieniowe, cofają się przewlekłe choroby, znika chandra, depresja i niska samoocena.
Dieta oczyszczająca, która składa się z samych warzyw i owoców, posiada co najwyżej 500-600Kcal. Dzięki zawartemu w warzywach błonnikowi, nie powoduje uczucia głodu, a dodatkowo w pełni oczyszcza nasze jelita. Powstawanie w naszym organizmie toksyn jest naturalną koleją rzeczy. Stosując takie rozwiązanie jak dieta warzywno-owocowa usuwa się toksyny, a więc możemy zobaczyć, jak zbawienny wpływ na nasz organizm ma stosowanie w określonych odstępach czasu takich właśnie rozwiązań.
Wybierając prezentowaną przez nas dietę, można:
- stracić zbędne kilogramy i nagromadzoną tkankę tłuszczową.
- obniżyć ogólny poziom cholesterolu (LDL o ok. 13% i trójglicerydów o ok.67%)
- obniżyć odczyn zapalny OB.
- pozbyć się wielu objawów chorobowych i stanów zapalnych
Dieta warzywno-owocowa działa w sposób szczególny na:
- schorzenia układu krążenia
- schorzenia układu oddechowego
- schorzenia układu pokarmowego
- choroby skóry
- choroby metaboliczne i zapalne
- choroby reumatyczne
Dieta nie objawia się wcale ciągłą głodówką, wymyślaniem różnorodnych potraw, które wcale nie są dla nas smaczne. Podstawą diety jest zdrowe odżywianie, odpowiednie nawyki żywieniowe i stosowanie regularnych form oczyszczenia organizmu, do jakich dieta warzywno-owocowa z całą pewnością może się zaliczać.