W dzisiejszych czasach, jednym z największych problemów zdrowotnych są choroby nowotworowe. Rozwijając się w organizmie, obejmują nad nim całkowitą kontrolę. Walcząc z nim, jeszcze bardziej wywołujemy w nim niechcianą agresję. Czy można więc w jakiś sposób im zapobiec? Czy poprzez stosowanie diety, można przeciwdziałać jej powstawaniu?
Wiele się o tym mówi w telewizji, wiele się pisze w gazetach i na portalach społecznościowych. Dieta przeciwnowotworowa naprawdę istnieje i udowodnione jest to, iż jej stosowanie wpływa na to, czy będziemy mieli do czynienia z rakiem, czy też nie.
Cóż więc sama w sobie dieta przeciwnowotworowa ma? Otóż najprościej mówiąc, opiera się ona na zażywaniu takich składników, których celem jest likwidowanie błędów w funkcjonowaniu organizmu i jednocześnie naprawianiu szkód, jakie już zostały nam wyrządzone.
To, o czym każdy, chcący przejść na taką dietę powinien pamiętać to fakt, że musi ona być poprzedzona dietą warzywno-owocową, by móc oczyścić organizm ze wszelkich toksyn, jakie się tam gromadzą. Dieta przeciwnowotworowa musi być stosowana pod okiem lekarza, który zawsze indywidualnie dobiera ją do konkretnego pacjenta.
Chcąc korzystać z tego rodzaju diety, trzeba przestrzegać ostro pewnych zasad, które są niezbędne, jeśli chcemy by dieta dała swój pożądany efekt. I tak:
- Na samym początku należy rozpocząć dietą oczyszczającą
- Podstawą jest stosowanie tylko i wyłącznie świeżych produktów
- Niezbędnym jest zażywanie dużych ilości warzyw i owoców
- Bardzo ważne jest picie soków z warzyw, szczególnie tej z kapusty kiszonej
- W diecie muszą znaleźć się ryby dalekomorskie: tuńczyk, makrela, łosoś…
- Nie można zapominać i ziarnach zbóż pełnowartościowych oraz kaszach
- Należy uwzględnić w diecie produkty mleczne przetworzone- kefir, maślanka, jogurt
- Istotnym składnikiem jest siemię lniane mielone( zmielić 15 minut przed spożyciem)
Cóż więc można przygotować, co będzie smakowało, pięknie wyglądało, a do tego działało tak, by zapobiegać powstawaniu raka?
- Połączenie białego twarogu i oleju lnianego- dostarczamy organizmowi L-cysteinę i kwas tłuszczowy Omega-3, w niezwykle wchłanialnej postaci. Zadaniem tych produktów jest przywrócić aktywność enzymu oddechowego w komórkach.
- Mielone siemię lniane, które jest źródłem lignanów(SDG). Ich zadaniem jest regulacja gospodarki estrogenowej, która wstrzymuje rozwój nowotworów estrogenozależnych i nitrylozydów, które działają toksycznie na wszystkie komórki nowotworowe.
- Sok z ananasa, który dostarcza aktywnych enzymów rozkładających otoczki białkowe komórek nowotworowych. Jego zadaniem jest również odkwaszenie środowiska wewnętrznego, dzięki któremu mamy mniejsze szanse na rozwój patogenów pojawiających się niemal po każdej chorobie przewlekłej.
- Sok z kiszonej kapusty, który zawiera cenne bakterie mlekowe, umożliwiające odpowiednie trawienie, bakterio i grzybobójcze fitocydy, uniemożliwiające rozwój drożdżaków.